Hot Deals

Keletas faktų apie osmosines membranas

Kodėl membrana neapdoroja tiek, kiek deklaruoja gamintojas?

·          1°C sumažėjus tiekiamo vandens temperatūrai, membranos efektyvumas sumažėja 3%.
Membrana pilną efektyvumą pasiekia, kai vandens temperatūra yra 32°C. Jeigu čiaupo vanduo yra 10°C žemesnis (22°C), membranos našumas sumažės net 30%, o tai reiškia, kad 100 GPD (385 litrų per dieną) našumo membrana apdoros 70 litrų vandens mažiau (maždaug 270 litrų vandens). Taip pat verta prisiminti, kad žiemą vandens temperatūra vandentiekyje krenta net iki 5°C.

·          Tiekiamo vandens slėgio svyravimai sumažina efektyvumą
Mažiausias rekomenduojamas osmosinės membranos slėgis yra 2,8 baro. Ar to pakanka, kad membrana veiktų efektyviai? Iš esmės taip, bet tada nereikėtų tikėtis, kad membrana veiks visu pajėgumu. Ar membrana veiks esant žemesniam slėgiui? Yra įrenginių veikiančių kai slėgis yra šiek tiek didesnis nei 2 barai - membranos veikia, tačiau išmeta daug daugiau vandens į kanalizaciją, o ir apdoroto vandens kokybė - blogesnė.

·          Kuo didesnis tiekiamo vandens druskingumas, tuo labiau mažėja našumas?
Neapdoroto vandens druskingumu vadinamas vandenyje ištirpusių komponentų (druskų), kurios patenka į membraną, kiekis. Tai labai svyruojantis parametras ir visur skirtingas. Kuo didesnis druskingumas, tuo membranos darbas sudėtingesnis - reikia išfiltruoti daugiau dalelių. Todėl vandenyje, kurio druskingumas yra 100 ppm (1 ppm = 1 druskingumo vienetas), membrana veiks geriau nei vandenyje, kurio druskingumas yra 300 ppm. Vandens druskingumą ir membranos apdoroto vandens kokybę galima išmatuoti TDS matuokliu. Vidutinis vandens druskingumas Lietuvoje yra apie 300 ppm.

·          Vandens rezervuaras - sukuria priešinį slėgį
Švaraus vandens bakelis padalintas į dvi dalis: vienoje iš jų yra oras (paprastai 0,5 baro), kitoje kaupiamas membranos apdorotas vanduo. Viduryje - guminė diafragma. Didėjant švaraus vandens kiekiui, diafragma lenkiasi, oras susispaudžia. Kai atidarome filtro čiaupą, suspaustas oras stumia vandenį į čiaupą. Didelis vandens kiekis talpykloje ir suspaustas oras apsunkina membranos darbą - todėl padidėja vandens išmetimas į kanalizaciją.

·          Osmosinių membranų bandymai ir efektyvumo tikrinimas atliekami kontroliuojamomis sąlygomis: pastovi vandens temperatūra (32°C), pastovus slėgis (priklauso nuo gamintojo - apie 4,5–5 barai) ir vandens druskingumas (dažniausiai 100 ppm). Bet koks šių verčių pokytis keičia diafragmos darbą. Reikia nepamiršti, kad membranos tikrinamos nepertraukiamai, t.y. gamina vandenį iškart, nenaudojant išsiplėtimo indo (rezervuaro vandeniui kaupti), todėl nesukuriamas priešinis slėgis.

KOKIE SPRENDIMAI?

1. Gal laikas keisti membraną?
Jei įrenginį naudojote jau kurį laiką, apsvarstykite galimybę pakeisti membraną. Tai ne tik efektyvumo, bet ir apdoroto vandens kokybės klausimas.

2. Investuokite į modernų įrenginį!
Pasirinkite modernią atvirkštinio osmoso sistemą. Šiuolaikiniai įrenginiai turi didelio efektyvumo membranas, švarų vandenį gamina tiesiogiai (nereikia švaraus vandens kaupimo indo), pasižymi tuo, kad į kanalizaciją išmeta mažiau vandens ir užima tikrai mažai vietos (net 2/3 mažiau nei tradicinės sistemos). Jei nežinote, ką pasirinkti, ar ieškote individualaus sprendimo –

·          paskambinkite mums 8 698 70667.