Hot Deals

Kas yra osmosas? Koks būna osmoso membranos efektyvumas? Kiek kainuoja osmoso vanduo?

Kas yra osmosas?

Žinome, kad negalima gerti jūros vandens. Bet kodėl? Į šį klausimą padeda atsakyti Osmoso dėsnis. Osmosas (gr. osmos – postūmis, slėgis) – tai savaiminė tirpiklio difuzija (skverbimasis) pro pusiau laidžią membraną iš mažesnės koncentracijos tirpalo į didesnės koncentracijos tirpalą. Pusiau laidi membrana yra tokia, kuri praleidžia vandenį, bet nepraleidžia jame įvairių  ištirpusių medžiagų. Jeigu  išgersime  vandenyno vandens, tai per pusiau laidžias žarnyno sieneles iš mūsų kraujo, – kuriame mažiau ištirpusių medžiagų, negu skystyje, kurį išgėrėme, – vanduo iš organizmo pradės tekėti į žarnyną, kuriame išgertas vanduo yra sūresnis. Pasėkoje mūsų kūnas staigiai neteks vandens-dehidratuos. Dėl osmosinio slėgio išgertas vanduo per žarnyno sieneles patenka į kraują. Tačiau kaip sėkmingai vanduo, dėka osmosinio slėgio, pateks į kraują, priklauso nuo tirpalo koncentracijos, t. y. nuo vandenyje ištirpusių druskų arba nuo bendros vandens mineralizacijos. Kraujo ir visų kūno skysčių sudėtis reguliuojama labai tiksliai, o osmosinis slėgis tame valdyme atlieka svarbų vaidmenį.

Tai, kaip išgertas vanduo pateks į kraują ir ląsteles?

Tai priklauso nuo vandens bendros mineralizacijos. Jei, pavyzdžiui, išgeriame daug mažos mineralizacijos vandens, kuris lengviau patenka į kraują, tada kraujyje sumažėja jame ištirpusių medžiagų, ir – pagal osmoso dėsnį – vanduo iš kraujo pradeda tekėti į ląsteles, kuriose ištirpusių medžiagų koncentracija yra didesnė. O gerdami didelės mineralizacijos vandenį, kuriame ištirpusių medžiagų yra daug (nuo 2 iki 12 g/l), pakankamu kiekiu vandens ląstelių neaprūpinsime, nors kraujyje vandens būtų daug. Kūnas sunkiai įsisavina didesnės mineralizacijos vandenį, bet lengvai įsisavina mažai mineralizuotą vandenį. Net ir didelis kiekis išgerto vandens gali nepadėti, jei nekreipsime dėmesio į vandens kokybę.

(Parengta pagal A. Žarskaus knygą „Rūgštus sveikatos skonis” 2019 m.)

Osmoso membranos efektyvumas

Osmosinė membrana sulaiko visas medžiagas, kurių dalelės yra didesnės nei 0,0001 mikrometrai. Tai apima ne tik mechaninius teršalus, tokius kaip rūdys, plaukai (100 µm) ir smėlis. Tai taip pat apima bakterijas (0,1–10 µm), virusus (0,01–0,1 µm) ir sunkiuosius metalus, tokius kaip geležis (0,0002–0 0008 µm), azoto junginius ir chlorą. RO membranos poros yra artimos vandens molekulės dydžiui, todėl pro ją praeina beveik tik grynas H2O, iš kurio pašalinta iki 99% priemaišų.

Be osmosinės membranos, RO sistemose yra papildomų pirminių filtrų: 1 mikrono, 5 mikronų, anglies filtrų - kurie valo vandenį nuo didesnių priemaišų, kol jis pasiekia membraną. Be jų membrana labai greitai užsikimštų. Kiti - antriniai filtrai dedami po osmosinės membranos. Kartais sistemas sudaro trys arba šeši filtravimo etapai (įskaitant osmosinę membraną).

Kas yra 75GPD, arba 100 GPD, arba 800GPD?

Osmosinės membranos veikia skirtingai. Membranų pavadinimuose (o kartais ir visos sistemos pavadinime) gamintojai nurodo membranos pralaidumą vienetais, vadinamais GPD. Tai yra vandens kiekis galonais, kurį galima pagaminti per dieną (galonai per dieną). 1 galonas yra maždaug 3,785 litrai. Pavyzdžiui, 75GPD reiškia, kad ši membrana per dieną gali pagaminti daugiausia 285 litrus švaraus vandens. Padalinus tai iš 24 valandų, gauname beveik 12 litrų per valandą rezultatą.

Kiek kainuoja osmoso vanduo?

Tarp žmonių populiarėja sveikas gyvenimo būdas, vis daugiau žmonių rūpinasi mityba ir laisvalaikį linkę leisti aktyviai. Vienas iš pagrindinių elementų, būtinų gerai sveikatai palaikyti, yra tinkama ir sveika mityba. Profesionalūs dietologai dažnai rekomenduoja gerti pakankamai vandens. Nepaisant to, kad šiuo metu vandens galima gauti bet kur, tačiau nuolatinis plastikinių butelių pirkimas kenkia aplinkai, o vandentiekio vandens kokybė ne visada naudinga organizmui.

Šios problemos sprendimas gali būti osmosinis vanduo. Jei jums rūpi sveikas ir ekologiškas gyvenimo būdas, turėtumėte apsvarstyti galimybę gerti osmosinį vandenį.

Osmosiniame vandenyje nėra jokių jonų pavidalo druskų. Praktiškai tai reiškia, kad jame nėra 95% priemaišų, kurios paprastai būna vandenyje. Dažnai klausiama:

- osmosinis ir distiliuotas vanduo?

- Vanduo, kuriame gausu deguonies ir anglies dioksido, yra daug gaivesnis, todėl galima sakyti, kad jo skonis yra tiesiog geresnis. Būtent tuo pasižymi osmosinis vanduo, o distiliuotame vandenyje savo ruožtu nėra šių dviejų junginių, todėl skonio pojūčiai gali būti šiek tiek kitokie ir ne tokie malonūs.

Reikėtų prisiminti, kad tai yra maksimali vertė, išbandyta idealiomis sąlygomis ir priklauso nuo pvz. vandens temperatūros ir slėgio, taip pat membranos nusidėvėjimo. Praktiškai vandentiekio vanduo yra daug šaltesnis, nei tas, kurį gamintojas naudoja bandymams. Dažnai faktinis našumas gali būti tik pusė deklaruojamo našumo.

Daugelyje RO sistemų gali būti papildomai įrengtas vandens slėgį didinantis siurblys. Toks siurblys užtikrina stabilų sistemos veikimą. Sistemos su siurbliu veikimo netrikdo vandentiekio vandens slėgio ir temperatūros pokyčiai, ir tokiu būdu išgaunamas maksimalus vandens srautas. Šis sprendimas ypač rekomenduojamas ten, kur vandentiekio vandens slėgis yra žemas, arba jeigu vanduo tiekiamas iš šulinio.

Osmosinis vanduo gaunamas atvirkštinio osmoso proceso metu apdorojant įprastą vandenį. Vanduo leidžiamas per pusiau laidžią membraną.
Toks vanduo yra būtina daugelio dietų dalis, jis, be kita ko, yra plačiai naudojamas kosmetikos, šildymo ir net karo pramonėje. Be to, gana dažnai osmosinis vanduo naudojamas akvariumuose, nes jo savybės yra būtinos kai kurių rūšių žuvų egzistavimui.

Ar osmosinis vanduo turi teigiamą poveikį mūsų organizmui?

 Tai nuolatinė diskusija. Pagrindinis šios tezės oponentų argumentas yra, kad tokio tipo vandenyje nėra mineralinių dalelių, tokių kaip magnis, kalcis ir kalis. Tačiau tik nedaugelis žmonių, išsakančių tokią nuomonę, atkreipia dėmesį į tai, kad tik labai mažą dalį mineralinio vandens komponentų žmogaus organizmas įsisavina. Kalbant apie mineralus, pagrindinis jų šaltinis turi būti vaisiai ir daržovės. Todėl galima drąsiai teigti, kad osmosinį vandenį vartoti sveika. Taip pat verta paminėti, kad rinkoje yra specialių prietaisų, praturtinančių vandenį mineralais. Jie pagaminti iš gamtoje esančių uolienų.

Skeptikų tarpe taip pat yra nuomonių, kad osmosinis vanduo, iš organizmo išplauna mineralus. Šį mitą galima drąsiai priskirti prie pasakų. Niekada nebuvo užfiksuota neigiama osmosinio vandens įtaka žmogaus organizmui ir niekada nebus, nes yra gerai žinoma, kad žmogaus organizmas puikiai žino, kurias medžiagas reikia sulaikyti ir kurių reikėtų atsikratyti. Todėl vandens pagalba jis pašalina iš savęs nereikalingus toksinus, o svarbūs mineralai greitai absorbuojami ir naudojami tinkamam organizmo funkcionavimui.

Yra daugybė panašios informacijos, tačiau ji negali paneigti fakto, kad osmosinis vanduo yra viena sveikiausių geriamojo vandens rūšių, prieinamų žmonėms.

Kiek kainuoja osmosinis vanduo ir kur jo galima nusipirkti?

Osmosinio vandens buteliuose yra parduotuvėse, nors greičiausiai dauguma žmonių apie tai nežino. Tačiau atvirkštinio osmoso sistemos, kurias galima įrengti, pavyzdžiui po virtuvės kriaukle, yra daug naudingesnės ekologiniu ir finansiniu požiūriu - galite gerti švarų vandenį tiesiai iš čiaupo, nesijaudindami dėl jo užteršimo. Tokių produktų yra mūsų parduotuvėje. Nepaisant to, kad iš pirmo žvilgsnio tokie sprendimai gali atrodyti daug brangesni nei, pavyzdžiui, išlaidos reguliariai perkant vandenį buteliuose, jų kaina atsipirks po kelių mėnesių.

Filtro kasečių rinkinio keitimo kaina paprastai neviršija keliolikos eurų ir reikia keisti kas šešis – dvidešimt keturis mėnesius. Neabejotinai verta investuoti į savo patogumą ir sveikatos gerinimą.

Osmosinis vanduo yra priemonė išspręsti dilemą tarp ekologijos ir sveiko gyvenimo būdo. Dėka tokių prietaisų, kaip atvirkštinio osmoso sistemos, galite vartoti aukščiausios kokybės vandenį, neteršdami aplinkos plastikiniais buteliais.

Kaina, kurią turite mokėti už tokio tipo įrenginius – adekvati, dėl ilgalaikio investicijų ekonomiškumo. www.jauritas.lt parduotuvėje rasite gausybę osmosinių filtrų, minkštinimo-nugeležinimo filtrų ir kitų priedų, kurie padės žengti pirmą žingsnį sveiko gyvenimo būdo link.

Koks yra osmoso membranų efektyvumas?

Šiandien 50 ir 75 GPD, o vis dažniau ir 100 GPD membranos, laikomos standartinėmis. Kuo didesnė membranos talpa, tuo greičiau ji pagamina tam tikrą kiekį vandens. Tačiau šiais laikais, vis dažniau rekomenduojami įrenginiai su vis didesnio našumo membranomis pvz: 400 GPD, 600GPD, 800 GPD ir kt.